Haastattelu: Loistaako SKA:n tähti yhtä kirkkaana myös alkaneella kaudella?

Haastattelu: Loistaako SKA:n tähti yhtä kirkkaana myös alkaneella kaudella?

Comments: 0

Ylikerroin.com pääsi loppukesästä tapaamaan Vierumäellä leireillyttä SKA Pietarin joukkuetta. Jututimme joukkueen kapteeni Ilja Kovaltshukia sekä suomalaispelaajia Mikko Koskista ja Jarno Koskirantaa. Kuulimme myös maalivahtivalmentaja Marko Toreniuksen mietteitä. Viime kausihan päättyi SKA:n mestaruusjuhliin, joissa yhtenä tähtenä loisti maalivahti Koskinen.


Ilja KovaltshukIlja, miltä joukkue näyttää tälle kaudelle?

Ilja Kovaltshuk (kuvassa oikealla): Joukkue vaikuttaa hyvällle. Meillä on tapahtunut paljon muutoksia, mutta kaikki jätkät ovat hyvässä kunnossa. Meillä on myös uusi valmennusryhmä ja innokkaina odotamme tulevaa kautta.

Millaisin odotuksin kaudelle?

Ilja Kovaltshuk: Tavoitteena lähteä uusimaan viime vuoden mestaruutta. Meidän täytyy pelata yhtenäisesti joukkueena. Meidän täytyy varmistaa, että valmistaudumme kauteen sekä pudotuspeleihin hyvin. Pudotuspelit ovat oma maailmansa ja niissä pitää olla erityisen valmiina. Tällä hetkellä on tärkeintä, että työmoraali on joukkueessa korkealla ja pelaajat ovat hyvässä kunnossa.

Mitä mieltä olet valmentajastanne Sergei Zubovista?

Ilja Kovaltshuk: Hän on legenda. Hän on voittanut kaiken. On mahtavaa, kun tuonkaltainen pelaaja on joukkueessamme valmentajana. Erityisesti nuorille kavereille se on hienoa. Hän on yksi kaikkien aikojen parhaista puolustajista.

Mitä mieltä olet Mikko Koskisesta?

Ilja Kovaltshuk: Hän oli meidän paras pelaajamme viime kauden pudotuspeleissä. Oli todella hienoa, että hän teki meidän kanssamme jatkosopimuksen tälle kaudelle. Hän on mahtava mies.

Kovaltshukin jatkaessa harjoituksiaan pääsimme saman pöydän ääreen suomalaiskolmikon kanssa. He kaikki aloittivat viime kauden Sibir Novosibirskissä, mutta Koskinen (viereisessä kuvassa vasemmalla) ja hänen pitkäaikainen valmentajansa Torenius siirtyivät kesken kauden SKA:han. Hyökkääjä Koskiranta (viereisessä kuvassa oikealla) siirtyi SKA:han tälle kaudelle kaksikon perässä.

Kovaltshukin mukaan sinä Mikko olit SKA:n pudotuspelien paras pelaaja ja hän selvästi myös kunnioittaa sinua pelaajana. Miltä se tuntuu?

Mikko Koskinen: Se on hienoa. Pitää vaan joka päivä tehdä hyvin duunia ja ei saa löysätä, niin säilyy se kunnioitus molemmin puolin. Pitää tehdä hommat hyvin, niin se on hyvä kaikille.

Marko, oletko tyytyväinen Mikon otteisiin. Millainen Mikon kehityskäyrä on ollut viimeisen kolmen vuoden aikana?

Marko Torenius: Kyllä pelaamisen taso on noussut. Myöskin varmaan henkisesti on kasvanut, että pystyy pääsemään nopeammin irti, niin epäonnistumisen, kuin onnistumisenkin hetkistä. Se on tuonut tasaisuutta kokonaispakettiin. Aika hyvin alkaa mies myös tuntea itsensä ja oman kroppansa. Pystyy vähän säännöstelemään sitä harjoittelua. Välillä pystyy kiristämään ruuvia ja välillä pystyy tarvittaessa keräämään energiavarastoja. Luulen, että eläminen on kaikenkaikkiaan tasapainottunut entisestään. Ikää on tullut lisää ja hän on kasvanut monella tasolla.

Jarno, pelaamisesi on kehittynyt upeasti vuosi vuodelta. Onko NHL vielä jossain vaiheessa haaveena?

Jarno Koskiranta (kuvassa oikealla): Onhan sitä NHL:aa tullut mietittyä. Se on kuitenkin eri kaukalo ja peli on fyysisempää siellä ja 82 matsia vähintään kaudessa. Tietysti jos sinne lähdet, niin siinä on aina sekin, että minkälaisen sopparin sieltä saat. Lähinnä yksisuuntainen olisi tietysti se millaisen haluaisi, mutta ei sellaista välttämättä saa. Kokemuksena NHL olisi kuitenkin hieno.

Entä miltä tuntuu vetää Arthjuhinin ja Kovaltshukin kanssa tuolla?

Jarno Koskiranta: Onhan se tietysti hienoa päästä pelaamaan tuollaisten kavereiden kanssa. Arthjuhinin kanssa ollaan painettu samassa ketjussa jo pitemmän aikaa, ihan mukavan oloinen tyyppi. Täytyy hattua nostaa, miten hyvin luistelee tuohon kokoon nähden (115 kg). Hän on pitkään ollut mukana ja ansainnut oman paikkansa joukkueesta.

Miten vieraalla kielellä asiointi kaupungilla sujuu?

Mikko Koskinen: Perusjutut onnistuvat venäjäksi, mutta Pietarissa englannilla pärjää hyvin. Hieman eri asia mitä Sibirissä pelatessa, jossa homma meni vähän leikkimiseksi, kun yritti venäjän ja englannin sekoituksella jossain ravintolassakin ruokaa tilata. Mutta englannilla pärjää hyvin, kun yli puolet joukkueessakin puhuu hyvää englantia.

Oliko turvallista kulkea iltaisin Novosibirskissä, entä tunnistivatko ihmiset teitä kaduilla?

Marko Torenius: Ihan turvallista oli, jopa turvallisemman oloista mitä Helsingissä.

Mikko Koskinen: Novosibirskissä me oltiin vähän kuin jotain rokkitähtiä. Ihan sama mihin mentiin, niin jengi tunnisti. Oli se kivaa sen aikaa kun sitä oli, mutta on se paljon kivempaa, kun saa mennä ihan rauhassa omana itsenään joka paikkaan.

Marko, kuinka sinä olet viihtynyt pari vuotta Venäjällä? Miten itse näet KHL-maailman omasta näkövinkkelistäsi?

Marko Torenius (kuvassa oikealla): Se mikä tässä on kivaa, niin tämä on oikeasti raaka ammattilaissarja. Täällä sille voittamiselle on ihan hirveä arvo. Sitten jos sä häviät, niin sen kyllä huomaa kaikkien ihmisten käytöksestä siinä joukkueen ympärillä ja joukkueessa. Riittävän monta peliä kun häviää putkeen, niin alkaa jonkun sortin ongelmat. Alkaa liikkua pelaajaa tai työntekijää ulos ja tulee uutta ukkoa sisään. Sillä tavalla on raaka tulosmentaliteetti täällä.

Marko Torenius: Sitten taas toinen puoli on se, että kaikki panostaa siihen urheiluun. Jos vertaa esimerkiksi Suomen Liigaan, niin kyllä sekä harjoittelu että kaikki muut asiat, kuten ravintoasiat, niin ne yritetään hoitaa aivan viimeisen päälle hyvin. Venäläinen kulttuuri on muuten ollut aika mielenkiintoinen tutustua. Se tunnemaailmainen vaihtelu mikä siellä on, niin se on paljon voimakkaampaa, mitä meillä suomalaisilla on. Ollaan paljon tasaisempaa porukkaa mitä nämä, jotka elävät ehkä enemmän yhdessä päivässä ja eivät mieti sitä huomista niin paljon. Suomessa on vähän enemmän pidemmän jänteen ajattelua. Kyllähän siinä itselläkin ne tunnevaihtelut ovat Venäjällä isompia, mitä ne ovat Suomessa.