Opas: Live-vedonlyönti osa 1

Opas: Live-vedonlyönti osa 1

päivitetty: Perjantai, 28.12.2018, 13:28

Comments: 1

Pete "@cacmac" Käenmäki käy läpi live-vedonlyönnin saloja juttusarjassaan. Avausosassa käsitellään valmistautumista live-vetopäivään. Jatkoa seuraa!

Kaikki seuraavat osat löydät alta:
Opas: Live-vedonlyönti osa 2 - Laskurit auki ja parametrit kuntoon
Opas: Live-vedonlyönti osa 3 - Pelit käyntiin ja merkit keskelle!
Opas: Live-vedonlyönti osa 4 -Pelivalinnoista, vetotyypeistä ja ajoituksesta 
Opas: Live-vedonlyönti osa 5 - Jälkihoito on tärkeää
Opas: Live-vedonlyönti osa 6 - Sekalaista mutta olennaista
Opas: Live-vedonlyönti osa 7 - Jälkiliukkaat

Valmistautuminen on kaiken A ja O

Live-vedonlyönnin ihan perusperiaatteista kirjoitin jo aiemmin blogiini, joiden pohjalta vedin myös monologin Veto-Pete Extra -podacastiin. Ihan tapahtumanaikaisen vedonlyönnin perusasioihin en tässä kohtaa enää puutu, vaan yritän syventää asiaa jo hieman vihkiintyneemmälle kohdeyleisölle. Mutta yhtä asiaa ei voi liiaksi teroittaa ja toistaa: jokaisesta ei tule hyvää treidaajaa. Se on kylmä realiteetti.

Kuten otsikossa jo todetaan, valmistautuminen on kenties tärkein osa livevedon prosessia. On äärimmäisen oleellista valmistella livetyssessiot – se on usein jopa itse treidaamista tärkeämpää. Aloitetaan yksittäisestä ottelusta. Käytännön tasolla todettu erinomainen valmistautumistapa on tehdä otteluun etukäteen tiivis käsikirjoitus, ”game plan”. Kirjoita itsellesi ylös odotettu pelin kulku sekä skenaariot (ennusteet) siitä, mitä odotat ottelussa tapahtuvan, kun tilanne tulostaululla muuttuu.

Lyhyesti avattuna kaiken pohjalla on yksi ajatus: mitkä ovat niitä vetoja, joita haluat ottaa ja kytätä, kun kentällä tietyt tapahtumat toteutuvat? Miten joukkueet reagoivat esimerkiksi aikaisessa johto-/tappiotilanteessa? Miten joukkueet keskimäärin reagoivat kahden maalin johto-/tappioasemaan? Avaavatko taktiset muutokset luonnollisia saumoja jollekin vetotyypille?

Oletko valmis lyömään maalin jälkeen sokkona niin sanotun jatkolyönnin mahdollisen pre-vetosi suuntaan, esimerkiksi uutta underia korkeammalla linjalla? Erilaisten skenaarioiden suunnittelu vaatii luonnollisesti vahvaa sarja-, joukkue- sekä pelaajatuntemusta, ja tällaiset ”instalyönnit” kuuluvat vain niihin sarjoihin, joista sinulla on vahva tietopohja.

Mutta miksi näin kannattaa sitten toimia? Koska siinä vaiheessa, kun ruuduilla pyörii useita otteluita, pystyt huomattavasti nopeampaan päätöksentekoon apuvälineiden myötä. Livessä nopea reagointi on elinehto. Hyvä treidaaja pyrkii olemaan muita edellä. Mutta, hätiköidä ei myöskään saa. Tietty dekadenssi ja ristiriitaisuus kuuluu live-vedonlyöntiin.

Kaipaatko kasvua pelikassaasi? Internetin suurimmat vedonlyöntibonukset.

Tee tarkka suunnitelma koko päivän ohjelmasta

Jos on otteluiden suunnittelu tärkeää, niin yhtä oleellista on oman treidauspäivänsä ennakkosuunnittelu lähtien ihan siitä milloin ajattelit herätä ja milloin lopettaa päivän. Otteluiden välille tarvitsee syömis- ja lepotaukoja, jotta treidatessa nuppi on skarppina. Jos jotain livetyksessä tarvitsee niin terävää yläpäätä.

Yksi fiksu tärppi on valita esim. lauantailta sellaisia matseja livetettäväksi, jotka alkavat samaan aikaan – ja näin ollen myös loppuvat suurinpiirtein samaan aikaan. Nimittäin ei ole itselle käynyt yksi tai kaksi kertaa, kun koneen ääressä on tapitettu täydet kahdeksan tuntia, kusella käymättä. Siinä ei ihan terävänä enää olla, kun syömisetkin on jääneet väliin.

Toinen vinkki pelien valintaan: Valikoi live-kohteiksi sellaisia otteluita, joissa sinulla on ennakkoon käsitys, että matsissa on livessä potentiaalia. Eli esimerkiksi toinen joukkue tyypillisesti romahtaa vieraissa tai ottelussa on korkea maaliodotus (overit). Tällainen ”kirsikan poiminta” on oleellista myös siksi, että lauantai/sunnuntai sektorilla kilpailu on ylipäätään kovimmiillaan, kun (syndikaattien) parhaat treidarit ovat liikenteessä. Lopun viimein tarkoitus on toki pienentää varianssia ja luoda olosuhteet, joissa voitat paremmin.

Omalta osalta voin sanoa, että tehokkaimmillaan on tullut oltua, kun yhteen päivään on rakentanut tasan kolme eri live-sessiota (jokaisessa usein myös kolme matsia), ja silloinkin on ollut pää jumissa päivän lopulla – meni hyvin tai huonosti. Ihan orjallisesti ei kannata päivän ohjelmasta kuitenkaan pitää kiinni. Nimittäin, jos oma tuntemus on, että nyt ei homma toimi ja vedoissakin tulee turpaan, niin ei ole ollenkaan väärin laittaa koneita kiinni jo 14:00.

Toisaalta päivän pidentäminen toisesta päästä ei välttämättä tuo yhtään enempää hilloa puuroon, vaikka kuinka flow-tila olisi ollut päällä. Jos jatkat päivää jollain pelillä, johon et ole tehnyt ”nuotteja” ja valmistautunut huolellisesti, annat samantein tasoitusta – etkä silleen hyvällä ja positiivisella tavalla. Tästä viimeisestä säännöstä kiinni pitämällä olisin itsekin säästänyt rahaa kahmalokaupalla.

- Pete Käenmäki (Twitter: @cacmac)

Kommentit (1)

Kommentti

Kiitän erinomaisesta artikkelista.

Se, mitä omasta mielestäni näistä puuttuu ja mitä jäin itse kaipaamaan, on jotain kättäpidempää miten näistä näkemyksistä väännetään todennäköisyyksiä.

Tietysti toimintatapa voi olla se, että tuntee markkinan ja pelaa pelkästään siltä pohjalta missä kuvittelee olevan hyväkseen marginaalia - eli tyyliin "Jos kotijoukkue tekee maalin, niin pelin maaliodotus nousee selvästi enemmän kuin mitä markkina tulee reagoimaan" - tässä tilanteessa pistetään over-vetoja ilman että prosentteja täytyy ajatella.

Toimitaanko näin? No ainakin viihdepelaajat toimivat, mutta tuskin ammattimaisesti pelaavat.

Monilla lienee käytössä kaupalliset apuohjelmat, jotka antavat perusprosentit pelien edetessä (ainakin jalkapallo/tennis). Mitä itse olen seurannut, niin livekertoimet seuraavatkin hyvin tarkasti tilastollisia keskiarvoja ja metodi on varmasti bookkereillakin käytössä ja automatisoitu.

-odds