Opas: Live-vedonlyönti osa 2
Pete "@cacmac" Käenmäki käy läpi live-vedonlyönnin saloja 7-osaisessa juttusarjassaan. Toisessa osassa jatketaan valmistautumista itse live-otteluun.
Aiemman jutun löydät alta:
Opas: Live-vedonlyönti osa 1 - Valmistautuminen on kaiken A ja O
Laskurit auki ja parametrit kuntoon
Eikä vieläkään päästä itse asiaan: Hetki ennen pelien alkua treidaajan pitää säätää (mahdollisesti) käyttämänsä live-laskurin parametrit kuntoon, availla asianconnectit tai buukkerien sivut, avata lähetykset tai striimit ja excelit tai muut ”nuotit” ja tsekata, että kaikki tosiaan toimii. Mutta tätäkin ennen on pitänyt tehdä päätös siitä, miten montaa ottelua treidaa kerralla – oma kokemukseni tukee kolmea matsia maksimissaan kerrallaan. Siis silloin, kun työskentelen yksin. Se on kassan kierron kantilta optimaalisin ja samaan aikaan paletti pysyy vielä hanskassa – ainakin kokeneemmalla live-vedonlyöjällä. Kolmen matsin etu on myös, että hyvin usein ulosajo tai ylettömän tylsä 0-0 peli voidaan tiputtaa tarkemmasta seurannasta ja suunnata fokus kahteen muuhun kiinnostavampaan.
Kahdella ottelulla peleistä saa luonnollisesti irti enemmän taktisia nyansseja sekä pelaajakohtaista informaatiota, josta toki on hyötyä pre-analyysiin ja joukkuetuntemukseen. Mitä vieraampi sarja, sen vähemmän pelejä ruutuun kerralla: tämä olkoon ohjenuorani.
Ja sitten seuraava ilmainen vinkki: yrittäkää tehdä treidaamista alussa porukalla. Pareittain tai kolmisin. Tai isommassa ryhmässä. Fakta on, että kaksi silmäparia näkee aina enemmän kuin yksi. Lisäksi jatkuvan keskustelun avulla ajatusvirheet jäävät minimiin. Yhdessä voidaan esimerkiksi säätää ”livetoolin” parametrejä fokuksen täysin häiriintymättä. Sen lisäksi pelien ja vetojen purkaminen jälkikäteen helpottuu, kun samat ottelut on nähnyt useampi kaveri. Roolitus kannattaa, sillä kaikista ei tule voitollista treidaajaa. Jokaiselta löytyy kuitenkin jokin vahvuus. Etsikää ja löytäkää.
Juttusarjan avausosassa puhuttiin jo ”skenaarioista”. Voikin käydä niin, että yksikään skenaarioista ei toteudu. On jopa hyvin todennäköistä, että ainakin yksi session otteluista lähtee menemään aivan omaan, ”väärään” suuntaansa. Näin kun tapahtuu, niin ryhmässä toimimisen etu on, että yksi porukasta voi jäädä seuraamaan tätä epäkiinnostavaa ottelua ja kirjaa ylös avaintapahtumat, laskee xG:n (fair scoren) ja on sitten valmiina iskemään, kun joku skenaario käykin ottelussa toteen.
Kaipaatko kasvua pelikassaasi? Internetin suurimmat vedonlyöntibonukset.
Opettele xG-laskenta
Ja nyt kun tuli avattua tämä xG-peli, niin otetaan siitä vähän vielä kiinni. Maaliodottaman syvimpään olemukseen en näissä artikkeleissa lähde, vaan luotan, että homma on jo joko hanskassa tai lukijalla on ymmärrys, mistä maaliodottaman laskemisessa on kyse. Mutta sen verran on syytä sanoa, että treidaaminen ei onnistu ilman xG:n laskemista samaan aikaan. Pohjimmiltaan ja yksinkertaisimmillaan live-vedonlyönnissä on kyse xG-kertymän ja odotetun toteutuvan xG:n suhteesta kulloinkin tarjolla oleviin kertoimiin. Simppeli esimerkki: Puoliajalla olet laskenut xG:ksi 1,00 – 0,50. Tilanne on 1-1 ja kotijoukkueelle on tarjolla draw-no-bet linja kertoimella 1,90. Jos oletat pelin kuvan jatkuvan samanmoisena, kotijoukkueelle on tarjolla melko jykevää ylikerrointa. Hyvin yksinkertaistaen. Summa summarum, opettele xG-laskenta.
Takaisin faktoihin. Treidaaminen ja tiedonkeruu eivät toimi käsi kädessä. Kun treidaat, et opi itsellesi aiemmin vieraita sarjoja. Siihen ei vaan riitä ihmisen aivokapasiteetti. Toinen todella tärkeä opetus on itsellenikin ollut, että jokaiseen livetettyyn otteluun ei satavarmasti löydy (ylikertoimista) pelattavaa. Sisäistä tämä jo ennen ensimmäistäkään live-vetoa! Säästät pitkän, pitkän pennin. Älä ota vetoja väkisin. Ja joskus yksi ainoa betsi voi olla se pelin paras.
Melkein kaikilla treidaajilla on oma tapansa toimia. Toinen tukeutuu live-työkaluun ja malleihin lähes yksinomaan, toinen luottaa enemmän omiin silmiinsä ja pelin tulkintaan. Toinen ottaa vetoja varovasti, toinen painaa aggressiivisesti positiosta toiseen. Mikään ei ole oikein, eikä mikään väärin. Erittäin oleellista on löytää itselle se luontevin tapa toimia. Mutta sen oman treidausprofiilin löytää vain tekemällä. Seuraavassa osassa päästään (vihdoin) jo itse asiaan.
- Pete Käenmäki (Twitter: @cacmac)
Kommentit (0)