Opas: Live-vedonlyönti osa 3

Opas: Live-vedonlyönti osa 3

päivitetty: Tiistai, 14.11.2017, 15:03

Comments: 1

Pete "@cacmac" Käenmäki käy läpi live-vedonlyönnin saloja 7-osaisessa juttusarjassaan. Kolmannessa osassa saadaan pelit käyntiin.

Aiemmat jutut löydät alta:
Opas: Live-vedonlyönti osa 1 - Valmistautuminen on kaiken A ja O
Opas: Live-vedonlyönti osa 2 - Laskurit auki ja parametrit kuntoon

Pelit käyntiin ja merkit keskelle!

Edellisessä osissa on sivuttu jo livelaskuria eli apuohjelmaa, jota hyvin monet livevedonlyöjät käyttävät vetojensa tukena. Se voi olla hyvin yksityiskohtainen, jolloin esimerkiksi kerrytetty maaliodottama syötetään laskurin syövereihin. Tai sitten laskuri voi olla myös hyvin yksinkertainen. Oli miten oli, kannattaa pitää mielessä, että laskuri on vain ”tyhmä laskuri”, joka kertoo ainoastaan, miten kyseinen ottelu keskimäärin menee. Todellisuus on aina jonkin verran alle tai vähän yli.

Mikäli käytät ”livetoolia”, niin mietinnän paikka on siinä, millaisilla parametreilla kone puksuttaa. Yksi johtava ajatus on käyttää markkinan päätöskertoimia apuna. Toinen vaihtoehto on käyttää omia (vahvoja) pre-arvioita myös livetoolin referenssinä. Itse käytän tällä hetkellä hyvin yksinkertaistettua livelaskuria, enkä ole kokenut tarvitsevani toisenlaista.

Pöytälaatikkovedot eivät kehitä

Panostuksesta. Treidaamisen alkumetreillä on varmasti turvallisinta käyttää tasapanostusta. Mutta treenivaiheessakin suosittelen todella lämpimästi, että vedot otetaan oikealla rahapanoksella. Miksi? Jotta treidaaminen simuloisi todellisuutta mahdollisimman hyvin. Vetojen otto livessä vaatii kylmäpäisyyttä, tunteiden hallintaa ja viiltävää analyyttisyyttä. Pöytälaatikkovedot tai minipanokset vievät treenaamisen hyvin helposti räiskimiseksi, mistä ei ole kenellekään mitään hyötyä.

Hyvin pian suosittelisin kuitenkin opettelemaan porrastettua panostusta, esimerkiksi x/3-tyyppistä skaalaa. Koska kaikki vedot eivät ole yhtä hyviä, ja paletissa on hyvä olla myös myöhemmin esiteltäviin ”late over”-vetoihin puolikas panosyksikkö. Huippupeliin ja -tilanteeseen pitäisi uskaltaa panostaa taas rohkeammin. Näiden tilanteiden tunnistaminen onnistuu vain kokemuksen kautta, eivätkä kaikki opi sitä koskaan. Tuloksenteon kannalta panostus on myös livevedonlyönnissä todella oleellista. Hyvätkin vedot saadaan pilalle huonolla panostamisella.

Kaipaatko kasvua pelikassaasi? Internetin suurimmat vedonlyöntibonukset.

Opettele tunnistamaan kerroinliikkeet

No niin, pelit on saatu vihdoin liikenteeseen. Kerroinliikkeiden seuraaminen kuuluu oleellisesti treidaamiseen. Mitä pienempää sarjaa treidaat, sen useammin tulet alun vartin aikana huomaamaan voimakkuustasoltaan erilaisia, mutta säännöllisiä liikkeitä kertoimissa. Tämä johtuu erittäin usein siitä, että syndikaatit jättävät vetoja ikään kuin ”pitkitettynä pre-vetona” livessä. Miksi? Koska limitit ovat livessä paremmat.

Joten mitä pienempi sarja, sen pienemmät limitit ja sitä kautta alttiimpi ottelun alun kerroinliikkeille. Älä siis pelästy, jos avauskympillä tapahtuu (voimakkaitakin) muutoksia. Ne eivät ole merkki fixistä, eivätkä välttämättä liity mitenkään siihen, mitä kentällä on ottelun alussa tapahtunut. Sen sijaan opiskele oman sarjasi/sarjojesi markkinan dynamiikka. Jos liven alussa tulevat kerroinliikkeet ovat ”fiksuja”, niin kannattaa esimerkiksi miettiä, käyttääkö livelaskurissa preferenssinä markkinan closauskertoimia vai vasta niitä, jotka ovat kympin kohdalla voimassa.

Minulta on usein kysytty sitä, miten paljon ottelu alun tapahtumiin on syytä reagoida, ja miten isoja johtopäätöksiä esimerkiksi avausvartin perusteella voi vetää? Osavastaukseksi riittäkööt, että itse en ota aikavälillä 0-15 ainuttakaan livevetoa. Ellei sitten ole kyse omasta ”pitkitetystä pre-vedosta”. Mutta ylipäätään kovin suuria johtopäätöksiä ei alussa voi, eikä kannata, tehdä. Pelin dynamiikkaan kuuluu, että useimmiten suosikki painaa alussa, tai vaihtoehtoisesti kotijoukkue, jos ottelun lähtökohta on tasaisempi. Mutta noin kymmenen minuutin kohdalla ottelun kuva useimmiten tasaantuu ja näyttää enemmän siltä, miltä jatkossakin - aina puoliaikaan saakka.

Yksi detalji, josta olen blogissakin kirjoittanut aiemmin, on ottelun kuvan selittämätön muutos puoliajalla. Itse kutsun ilmiötä nimellä ”half time ghost”. Kuin taikaiskusta ottelua hallinnut ja aktiivisempi joukkue kadottaa puoliajan jälkeen käsittämättömästi otteensa. Olette varmasti törmänneet kyseiseen ilmiöön, mutten ole saanut sille ainakaan toistaiseksi tyydyttävää selitystä yhdeltäkään futisihmiseltä. Jatketaan selvitystä.

Oli miten oli, HTG kannattaa ottaa huomioon siinä vaiheessa, kun miettii millaista vetoa on avausjaksolla ottamassa. Ottaako HT vai FT-veto? Onko luottamusta siihen, että pelin kuva säilyy myös toisella puolikkaalla samana? HT-vedot ovat oiva lisä palettiin, mutta niitä kannattaa harrastaa vain silloin, kun sarja on niin sanotusti hansikkaassa. Itselläni tulokset paranivat oleellisesti, kun ymmärsin jakaa pelit kahteen osaan. Mutta kuten kaikessa treidaamisessa, disclaimer pöytään: ei välttämättä toimi kaikille.

Myöhäiset overit tarkkailuun

Late overista puhuinkin tuossa aiemmin. Nämä ovat siis 75' jälkeisiä ”puolikkaan maalin” overeita, joita kannattaa vedellä pienemmällä panoksella. Osuakseen siis tarvitaan jommaltakummalta yksi häkki. Perusjanari ottaa tällaisen vedon useimmiten ihan liian aikaisin, sillä paremmat valuet löytyvät vasta 80 minuutin päällä. Isompi kerroin, pienempi panos. Mutta late overit ovat myös todella vaarallisia ja vaatii tietynlaista pelisilmää sekä kokemusta. Kaikille ei siis sovi tämäkään.

Perusperiaatteita late overeihin kuitenkin voin tarjota. Ideahan on siis se, että useimmiten nämä vedot kiinnostavat pääasiallisesti VAIN silloin, kun toinen joukkue on maalin johdossa. Eli takaa-ajaja hakee tasoitusta rohkeasti (cup-otteluissa varsinkin herkkua), mutta myös johdossa oleva on innokas kontraamaan ja hakemaan pelin tappavaa kahden maalin johtoasemaa. Tarkkana pitää kuitenkin olla, sillä pelkkä laitapakkien nostaminen hyökkäyskolmannekselle ei välttämättä kerro isosta riskitasosta. Pelin tulkinta on isossa roolissa, mutta älä näe omiasi.

Nämä ovat parempia vetoja niissä sarjoissa, joissa tulee säännönmukaisesti neljä minuuttia tai enemmän lisäaikaa. Pitkä lisäaika ON hinnoiteltu kertoimiin tätä nykyä. Joitakin vuosia sitten ei ollut. Kun sarja ei ole vielä tuttu, ole näiden kanssa todella varovainen. Kun opit sarjan, osallistu rohkeammin.

- Pete Käenmäki (Twitter: @cacmac)

Kommentit (1)

No jaa

Onhan tuossa paljon asiaakin mutta myös täyttä tuubaa. Esim. loppuhetkien overeissa maali tulee todennäköisemmin kahden kuin yhden maalin johdossa, joten miksi ihmeessä overiin pitäisi tarttua VAIN maalin johdossa? Todennäköisemmin kai otetaan kuitenkin enemmän riskiä jos ollaan 2 maalia eikä 1 maali tappiolla joten kontrausmaali tulee todennäköisemmin. Ei uskoisi että näin suuria asiavirheitä tuossakin jutussa ihan vain yhden mainitakseni.

Muutenkin melkoista tuubaa että peliä voi "tulkita" ja siitä päätellä miten käy. Pitäisi ymmärtää hajonta. Tää on just muuten helppo ylireagoida miten tuulipuvutkin tekee "täähän on ihan yhtä maalia kohta PAKKO tulla se maali tälle" kun todellisuudessa pelin hallinnat vaihtelee.