Opas: Live-vedonlyönti osa 4
Pete "@cacmac" Käenmäki käy läpi live-vedonlyönnin saloja 7-osaisessa juttusarjassaan. Neljännessä osassa käsitellään pelivalintoja, vetotyyppejä ja ajoituksia.
Aiemmat jutut löydät alta:
Opas: Live-vedonlyönti osa 1 - Valmistautuminen on kaiken A ja O
Opas: Live-vedonlyönti osa 2 - Laskurit auki ja parametrit kuntoon
Opas: Live-vedonlyönti osa 3 - Pelit käyntiin ja merkit keskelle!
Pelivalinnoista, vetotyypeistä ja ajoituksesta
Tässä osassa avataan eri vetotyyppien valinnan haasteita melko sattumanvaraisessa järjestyksessä. Ja vähän muutakin.
On äärimmäisen oleellista pohtia treidatessa, että mikä vetotyyppi sopii kuhunkin vallitsevaan tilanteeseen parhaiten. Joukkue- sekä sarjatuntemus ovat merkittävässä roolissa, eli kotiläksyt on kannattanut tehdä. Muistiinpanojen avulla valintatilanteet helpottuvat ja ennen kaikkea nopeutuvat.
Erilaisten ”team notesien” ylläpitäminen on todella tärkeää. Onko joukkue tyypillisesti todella passiivinen jo maalin johdossa? Miten isolla riskillä joukkue yleensä hakee tasoitusta? Kuinka aktiivinen kontraaja se keskimäärin on? Miten nämä eri tekijät vaikuttavat vetovalintaani? Erilaisia alakategorioita voi kukin kehittää ja miettiä omien tarpeidensa mukaan.
Esimerkki. Serie A:ssa peli on hyvin taktista ja merkittävästi vähämaalisempaa kuin vaikkapa Eredivisiessä, jossa pelien lopuissa saattaa nousta oikein kunnon hulinat, kun peli aaltoilee kovalla tempolla puolelta toiselle. Onko Serie A:ssa overi hyvä vetotyyppi ottelun loppupuolella? Toki, riippuu joukkueesta, mutta ehkä lähtökohtaisesti joko takaa-ajajan tai kontraajan aasialainen tasoitus kiinnostaa Italiassa enemmän.
Toinen esimerkki. KuPS on kotonaan -0,25 suosikki FC Lahtea vastaan. Leikitään, että KuPS viimeistelee hyvillä tehoilla maalipaikan saatuaan, mutta itse pelaaminen ei näytä usein mitenkään erikoiselta, eikä maaliuhkaa luoda liikaa. FC Lahti on käynnissä olevassa ottelussa parempi, luo laadukkaita maalipaikkoja, mutta ei vain osu puiden väliin. Helppo kuvitella. Tässä kohtaa mieli tekee todella usein sen tempun, että vedon haluaa ottaa vieraiden eli FC Lahden suuntaan. Fiksumpi liike olisi kuitenkin panostaa overiin. Miksi? Koska treidaajan tuntemus kotijoukkueesta on vahva ja tiedossa on, että joukkue tekee harvoista paikoistaan kovilla prosenteilla maaleja.
Ja seuraava. Jos olet lähdössä lyömään otteluun underia, niin mieti etukäteen sitä millaiseksi tilanne muuttuisi, mikäli toinen joukkue loisi laadukkaan maalipaikan hetken päästä. Löisitkö underin silti? Entä jos mietitään sitten toisinpäin overia. Jos paikkoja vilissyt matsi kuolee viideksi minuutiksi, jättäisitkö vedon ottamatta? Älä siis ylireagoi yhteen satunnaiseen maalipaikkaan, kun ei se välttämättä muuta pelin kuvaa mihinkään suuntaan. Vanha totuus on, että maalit voivat tulla 90 minuutin aikajanalla ihan mihin kohtaan tahansa. Ei alkupään maali välttämättä tee ottelusta yhtään sen overimpaa.
Edellisessä osassa puhuttiin ”late overista”. Palataan aiheeseen. Tasatilanteessa overin ottamisen kanssa pitää olla todella tarkkana. On pakko huomioida, että millainen ottelun luonne on. Onko mitään syytä, että jompikumpi hakisi voittoa aktiivisesti? Näinhän saattaa olla sarjojen päätöskierroksilla, kun pelataan sarjapaikasta tai europeleihin oikeuttavasta sijoituksesta. Mutta useimmiten tasatilanteessa pelin lopussa otettu over on huono veto.
Kaipaatko kasvua pelikassaasi? Internetin suurimmat vedonlyöntibonukset.
Yritä olla aikaasi edellä - ennakoi ja tulkitse
Kun pelissä muuttuu tilanne tulostaululla, pelin kuvakin muuttuu – välillä hyvin nopeaan tahtiin. Miten nopeasti muuttuneeseen kuvaan sitten pitäisi reagoida? Vastaukseni: joko nopeasti tai ei ollenkaan. Keskivaiheessa ”uutta kuvaa” otetut vedot ovat riskialttiimpia, sillä monet muut ovat aivan varmasti olleet jo ajoissa liikkeellä, jolloin kertoimet on usein ”syöty”. Varsinkin treidausuran alkuvaiheessa otat vedon todennäköisesti selvästi myöhässä.
Viitaten edelliseen – treidaajan pitäisi pystyä olemaan tavallaan aikaansa edellä. Pitäisi kyetä tulkitsemaan mihin suuntaan peli on menossa, ennakoida. Tässä olen itse ollut vahvoilla. Kun pääset voittopuolisesti parempiin kertoimiin kuin massa, viivan alle pitäisi jäädä euroja - paremmalla palautuksella. Taustatietojen merkitystä ei tässäkään kohtaa voi liikaa alleviivata. Yksi todella oleellinen tärppi: jos mietit, pitääkö ottaa veto vai ei – älä ota.
Safettamisesta. Eli siis voittojen turvaamisesta. Tai oikeammin: potentiaalisen voiton pienentämisestä panoksen menettämisen pelossa. Safettamista kannattaa käyttää todella harkiten, sillä syöt pahimmillaan valtavan osan valuestasi sekä palautuksestasi, jos lähdet safettamaan pelin alun vetoa. Olen itse ollut näissä aiemmin todella huono ja siksi vältän seiftaamista nykyään ihan tietoisesti ja todella rankasti. Ykkösprioriteettina omassa mielessä kannattaa pitää sitä, että jokaisen vedon tulisi aina olla ylikertoiminen. Seiftaamalla ylikertoimia jää taskuun liian harvoin.
- Pete Käenmäki (Twitter: @cacmac)
Kommentit (0)