Kelly-laskin

Kelly-laskin

päivitetty: Perjantai, 18.05.2012, 00:02

Comments: 3

Kelly -panostuksella voidaan maksimoida pelikassan keskimääräinen kasvunopeus. Toisin kuin monissa muissa panostusmenetelmissä, Kelly-panoksen laskemisessa otetaan huomioon myös osumistodennäköisyys. Tämä ominaisuus tekee Kellystä erinomaisen panostusstrategian.

Tällä laskimella voit laskea panoksia sellaisiin vetoihin, joissa ei ole push-vaihtoehtoa. Käytä aasialaisiin tasoitusvetoihin Panoslaskinta.

Kelly-laskin

lähtötiedot:
kerroin:
komissio%:
todennäköisyys%:
panosjakaja:
pelikassa:
Kelly-panos:
pelikassan kasvukerroin:

Käyttöohje

Syötä lähtötiedot. Todennäköisyys ja komissio ilmoitetaan prosentteina ilman prosenttimerkkiä (esim. 50).

Panosjakaja jakaa lasketun panoksen annetulla luvulla. Huomioi hankalat kohteet (paljon epävarmuustekijöitä) isommalla panosjakajalla. Helposti arvioitaviin kohteisiin voi käyttää normaalia pienempää panosjakajaa. Panosjakaja on oltava vähintään 1.

Laskin laskee panoksen osuutena pelikassasta. Suluissa näkyy euromääräinen panos. Jos laskin ehdottaa panokseksi 0e, vetoa ei tulisi pelata lainkaan.

Alimpana näkyy kassan kasvukerroin. Vertailtaessa eri vetoja määrää kassan kasvukerroin vetojen paremmuusjärjestyksen. Mitä suurempi kasvukerroin, sitä parempi veto.

Esimerkki

Arsenalin voitosta tarjotaan kerrointa 1,40. Voiton todennäköisyys on mielestämme 74%. Laskimen mukaan Arsenalin voittoon kannattaisi lyödä 9% pelikassasta panosjakajan ollessa 1. Ykköstä suurempaa panosjakajaa on kuitenkin syytä käyttää ylipanostuksen välttämiseksi, ellei ole perusteltua syytä luottaa täysin todennäköisyysarvioon. Panosjakajalla 3 saataisiin panokseksi 3% pelikassasta.

Kellystä

Kellyä on helppo väärinkäyttää. On petollisen helppoa syöttää laskimeen kertoimet ja todennäköisyydet ja ajatella, että pelikassa kasvaa nyt optimaalisesti. Näin toki tapahtuisi, jos arviot olisivat aina yhtä hyviä, mutta todellisuudessa todennäköisyysarviot eivät ole tasalaatuisia: aina jää jotain huomaamatta ja laskematta. Tästä syystä Kelly-panosta pitäisi skaalata alaspäin tilanteen mukaan. Tämä onnistuu panosjakajaa kasvattamalla.

Kertoimen valinnasta

Jos kohteeseen löytyy yksi pelattava kerroin, on kohteeseen usein tarjolla myös muita pelivaihtoehtoja. Edellä olevassa esimerkissä löytäisimme Arsenalille todennäköisesti ainakin -1 ja -1.5 -tyyppiset tasoitusvedot, edellyttäen tietysti, että osaamme laskea todennäköisyyden Arsenalin yhden maalin voitolle. Kuten laskimen käyttöohjeissa jo mainittiin, kassan kasvukerroin määrää näissä tapauksissa vetojen paremmuuden. Yksinkertaisinta on pelata ainoastaan paras veto, mutta matemaattisesti optimaalisinta on yleensä yhdistellä erilaisia tasoitusvetoja yhdeksi kokonaisuudeksi. Näitä voi laskea Advanced Bet Calculatorilla.

Kommentit (3)

Komissio kelly-kaavassa

Moi,

Kätevä laskin ja helppokäyttöinen.

Tiedän ja ymmärrän Kellyn peruskaavan, mutta osaisiko joku avata hieman miten komissio vaikuttaa kaavaan?

Kiitoksia etukäteen, jos joku jaksaa vastata!

Ei se muuten vaikuta kuin

Ei se muuten vaikuta kuin pienentämällä kerrointa. Eli jos sulla on kerroin 2 ja komissio 5%, niin voit laittaa laskimeen kertoimeksi 2 ja komissioksi 5 tai sitten kertoimeksi 1,95 ja komissioksi 0. Sama asia.

Kokeiluja Kellyn kaavalla

Minua kiinnostaisi tarkastella vanhoja betsejäni Kellyn valossa, eli tarkastella esimerkiksi sitä, millaisia todennäköisyyksiä osumalle olisi tarvittu jotta veto olisi ollut ok. Löytyisiköhän jostain laskuri, jonka kenttiä voisi tällä tavalla täyttää "väärästä päästä" lähtien. Toki nuo hieman isommalla vaivalla kynälläkin onnistuisi. Äkkiseltään tuntuisi, että tälläinen kokeileminen antaisi vähän tuntumaa siihen mistä Kellyssä on kyse ja toisaalta siihen missä kohden oma intuitio useimmiten heittää ja mihin suuntaan.